Maiden speech Jos van Rij, fractievoorzitter PvdA

29 maart 2024

Hieronder volgt de volledige maidenspeech van Jos van Rij, onze nieuwe fractievoorzitter, in het debat over de ingediende moties over de spreidingswet.

Voorzitter, wie had ooit kunnen denken dat ik in deze raadsperiode nog zou neerdalen vanaf de publieke tribune naar de raadszaal. Ik had het daarboven prima naar mijn zin en was van plan om mijn seizoenkaart daaruit te zitten. In de luwte werken aan het wel en wee van de stad, hoe mooi kan het zijn. Maar het liep de afgelopen maanden iets anders en zo zie je maar het leven zit vol verrassingen.

Voorzitter, ik ben zeer vereerd dat ik de inwoners van de stad Vlaardingen mag vertegenwoordigen in de raad namens de PvdA Vlaardingen en zal mij dan ook ten volle inzetten om samen met de overige leden van onze fractie de belangen van onze stadsgenoten goed te vertegenwoordigen. Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat we als Partij van de Arbeid Vlaardingen een eenmansfractie zijn geworden en we dus de samenwerking nog meer zullen moeten zoeken binnen de raad. Hetgeen naar mijn mening ook de bedoeling is van het raadswerk, samenwerken en opkomen voor de belangen van de stadsgenoten, ongeacht je politieke richting. Daar ligt de opdracht van de raad en daar sluiten wij ons dan ook graag bij aan.

Voorzitter, de Partij van de Arbeid Vlaardingen is een sociaaldemocratische partij, die de democratische wijze van werken hoog in het vaandel heeft staan. Voor de Partij van de Arbeid telt iedereen mee en derhalve zetten wij ons dan ook in om voor een ieder gelijke kansen te creëren, zodat men zich verder kan ontplooien. De één heeft nu eenmaal wat meer steun nodig dan de ander. Maar wij staan er ook voor dat mensen zich houden aan de regelgeving. Die regelgeving is op een democratische wijze tot stand gekomen en zorgt ervoor dat wij met elkaar in Nederland in onze verzorgingsstaat kunnen leven. Het handhaven van deze regels is daarbij erg belangrijk, zodat een ieder weet waar hij aan toe is.

Voorzitter, ik heb 44 jaar en 4 maanden als ambtenaar bij defensie gewerkt en heb als handhaver de vreemdelingenwet mogen toepassen. Ik was geen wijkagent, maar een ambtenaar belast met de grensbewaking. Vanuit het Ministerie van Defensie werd gewerkt op drie niveaus: Strategisch, Tactisch en Operationeel. Al deze lagen werkten aan de hand van een plan, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheden.

Voorzitter, in de politieke sturing van het land is het niet anders. Drie niveaus: landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Alle drie met hun eigen verantwoordelijkheden. In 1848 heeft Thorbecke ervoor gezorgd dat er een Grondwet kwam. Hier is letterlijk hard voor gevochten. Menig land zou willen dat ze op deze wijze geleid zouden worden. Hetgeen inhoudt, dat iedere laag zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Een ieder dient zich aan de wet te houden. Die wet komt tot stand via de democratische werkwijze en wordt afgekondigd in de staatscourant. De PvdA Vlaardingen is een partij die zich hard maakt voor deze democratische werkwijze en dus tot het nakomen van de grondwet.

Voorzitter, dat geldt ook voor de nieuwe spreidingswet; dit is een wet die door de landelijke politiek tot stand is gebracht en landelijke van toepassing is. Deze wet is volgens een democratische wijze tot stand gekomen. Voorzitter, de PvdA verwacht dan ook dat de gemeente zich aan deze wet zal houden.

Voorzitter, daarnaast is de PvdA Vlaardingen van mening dat we mensen die gevaar lopen in de wereld behulpzaam moeten zijn. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen asielzoekers, die de procedure nog moeten doorlopen en de statushouders, die de procedure al hebben doorlopen. De wijze van afhandelen voor deze categorieën ligt op landelijk niveau en daar gaan wij als gemeente niet over.

Voorzitter, de PvdA Vlaardingen is van mening dat wij de spreidingswet zullen moeten toepassen en daarom stemt het de PvdA Vlaardingen positief, dat het College voorbereidingshandelingen zal gaan uitvoeren om eventueel te voldoen aan de vraag van het Rijk.

Ondanks het feit dat de PvdA ook weet dat we in Vlaardingen op het gebied van opvang Oekraïners en huisvesting van arbeidsmigranten niet bepaald een afwachtende houding hebben ingenomen, vinden wij toch dat we onze landelijke verantwoordelijkheid moeten dragen als regio, maar ook als Vlaardingen.

Voorzitter, de PvdA Vlaardingen zal dan ook niet instemmen met de drie moties en heeft het volste vertrouwen in de wethouder, dat zij de belangen van de gemeente Vlaardingen goed zal vertegenwoordigen aan de regiotafel.

Voorzitter, er moet mij nog wel iets van het hart: er wordt door verschillende politieke partijen gesuggereerd, dat er sprake zou zijn van verdringing op de woningmarkt. Echter, hier is geen sprake van. Door met dit argument te schermen, wordt een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Hiermee wordt in onze ogen bewust weerstand opgeroepen tegen de opvang van asielzoekers, door mensen foutief te informeren.