Bijdrage Voorjaarsnota door Jos van Rij, fractievoorzitter

12 juli 2024

Voorzitter dank u wel, Voorzitter, de Pvda Vlaardingen kijkt met een dubbel gevoel terug op het jaar 2023.

Binnen onze partij is het in het afgelopen jaar onrustig geweest. Verschillende personele wisselingen hebben plaats gevonden. Dat betreuren wij nog steeds. Van een 100 % vrouwelijke fractie zijn we nu na de zomer reeds beland in een 100% mannelijke fractie. Ja U hoort het goed, ook Nel gaat haar werkzaamheden neerleggen als fractie-assistent. De radio lonkt en Nel heeft na goed overleg met zowel de omroep als met de fractie besloten dat deze twee functies niet langer meer samen gaan. Langs deze weg danken wij Nel voor haar inzet voor de fractie. Gelukkig gaat Nel niet verloren voor de partij.

Voorzitter, daarnaast hebben we als gemeente een mooi feestjaar achter de rug. De PvdA is trots op iedereen die zijn steentje hieraan heeft bijgedragen. Ook zijn wij blij dat er een aantal festiviteiten dit jaar wederom op het programma staat. Dat geeft de cultuur in onze stad een positieve uitstraling:  de stad leeft.

Tevens ziet de PvdA Vlaardingen dat we steeds beter voor elkaar gaan zorgen. Er zijn verschillende instanties en stichtingen bezig de oudere en eenzame medemensen te betrekken in het dagelijkse leven en hen ook te ondersteunen daar waar nodig.

Deze vrijwilligers verdienen dan ook onze positieve aandacht en kunnen de steun van velen nog steeds goed gebruiken.

Wat betreft de veiligheid was en is het een zware periode voor de stad. Er hebben verschillende incidenten plaats gevonden waar we als stad verre van hadden willen blijven, maar helaas is ons dat niet gelukt. De PvdA is desalniettemin blij met de inzet van de verschillende diensten die door hun inzet getracht hebben de Vlaardingers een veilige omgeving te bieden. De PvdA Vlaardingen heeft groot respect voor deze mensen ook al lijkt het soms dat er niet voldoende wordt gedaan. Tevens wil de PvdA hierbij ook respect uitspreken  voor onze burgemeester,  die in deze periode, ongeacht of je het nu eens bent met alle besluiten die zijn genomen,  zich staande heeft weten te houden en zich met meer dan 100% heeft ingezet voor de stad, gelijk een goed burgervader betaamd. Wij hebben daar als PvdA Vlaardingen heel veel respect voor.

Voorzitter, daarnaast is de PvdA best wel positief over hoe het afgelopen jaar politiek is verlopen. Natuurlijk liepen we tegen verbeterpunten aan en zijn er onderzoeken gedaan die de vinger op de zere plek hebben gelegd. Het is nu aan ons allen om die verbeterpunten met elk onze eigen verantwoordelijkheden op  te pakken. De PvdA wil daar graag haar steentje aan bijdragen. En alles in het belang van de stad.

Voorzitter,  financieel staan we de komende jaren voor grote uitdagingen en is het op dit moment nog niet duidelijk wat we van het rijk mogen verwachten. Derhalve voorzitter is het volgens de PvdA Vlaardingen dan ook onverantwoord om nu nieuwe activiteiten te starten waar nog geen investeringen voor klaar liggen en mede gelet op de druk die er momenteel ligt op onze ambtenaren zou het in onze ogen onverantwoord zijn hen nu met nieuwe investeringen te belasten. Laten we eerst onze lopende investeringen afronden en afwachten wat onze financiële positie wordt.

Voorzitter, bij het uitvoeringsprogramma stadsprogramma’s 2023-2026 zal de PvdA de vinger aan de pols houden en duidelijk zijn mening laten horen over wat wij als PvdA belangrijk vinden voor de stad en haar bewoners.

Onze speerpunten voor de komende periode zullen zijn:

  1. Sociaal beleid op armoede
  2. Sociaal beleid op woningbouw
  3. Sociaal beleid voor alle inwoners van de stad
  4. En dat alles natuurlijk in een schone en veilige buitenruimte.

Voorzitter, om te komen tot deze punten hoeven wij op dit moment geen nieuwe ideeën aan te dragen omdat wij voldoende plannen zien liggen die de voorgaande jaren zijn aangenomen en die nog niet geheel uitgewerkt zijn dan wel zijn afgerond.

Of verkeerd zijn uitgevoerd… nu we de voorjaarsnota 2024 bespreken, viel ons oog op de uitvoering van A4 bij de VJN 2023. In dat Amendement “extra veegrondes” vroeg de PvdA om extra veegrondes in het centrum van onze stad na de markt en na evenementen. Omdat we eigenlijk niet veel verbetering hebben waargenomen, bladerden we weer eens in de begroting 2024, en zagen tot onze grote schrik, dat het amendement verkeerd is uitgevoerd! Wederom zou er worden ingezet op handhaving van gemaakte afspraken in plaats van extra veegrondes! Oké, we hebben zitten slapen bij de behandeling van de begroting, maar zijn nu weer wakker.

De vraag aan de wethouder is, lezen we dit nu goed? En zo ja, waarom is geen uitvoering gegeven aan ons amendement? En is de wethouder bereid om alsnog uitvoering te geven aan het amendement A4 van 2023 in de vorm van een toezegging?

Anders zijn we genoodzaakt hetzelfde amendement wederom in te dienen.

Voorzitter, de komende maanden tot aan de begroting zal het college gebruiken om alle onzekerheden vanuit het rijk zoveel mogelijk weg te nemen. Zij zullen bekijken hoe de middelen zo efficient mogelijk kunnen worden ingezet zodat het maximale resultaat voor de stad wordt behaald.

Voorzitter, wij zullen als PvdA Vlaardingen goed op blijven letten of hier naar onze mening de  juiste keuzes gemaakt worden. Dit mag namelijk niet ten koste gaan van de mensen die het al zwaar hebben. Het geld kan per slot van rekening maar een keer worden uitgegeven. Derhalve voorzitter zal de PvdA geen nieuwe voorstellen indienen voor extra middelen. Laten we eerst de bestaande plannen maar uitvoeren. Zoals gezegd zal de PvdA Vlaardingen het komende proces nauwlettend in de gaten houden. Omdat iedereen meetelt: Letterlijk en Figuurlijk .